HEt UNICEF Kinderrechten Filmfestival


Nationale Finale

Op vrijdag 23 juni werd in Pathé Tuschinski de nationale finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival georganiseerd. Onder de 833 inzendingen was de Ridderkerkse film ‘Geen Rechten?’ één van de 12 finalisten. De film is gemaakt door kinderen van de Brede School Ridderkerk, onder begeleiding van Stichting Building Arts.

 

Na het winnen van de Ridderkerkse finale op 11 mei, het filmen van een professionele remake op 19 mei en het winnen van de Rotterdamse finale op 30 mei, mochten 12 leerlingen uit Slikkerveer hun zelfgemaakte film vertonen op de nationale finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Naast eeuwige roem, ontvingen de makers van de winnende film: bioscoopkaartjes voor de hele klas, een fantastisch glazen beeld en een inzending voor het Internationaal Film Festival.

 

De jury

In een bomvol Tuschinski werden de finalisten verwelkomd door Saskia Weerstand (Zapplive, DJ 3FM), de presentatrice van deze bijzondere dag. In totaal werden er 12 films vertoond, allen gemaakt door basisscholen vanuit heel Nederland.

 

De films werden beoordeeld door voor de kinderen zeer bekende juryleden. Niemand minder dan Bart Meijer (Beste Vrienden Quiz, Klokhuis), acteur Leendert de Ridder (Mees Kees), Thomas van der Vlugt (STUK TV), Astrid van Vonderen (UNICEF) en Lulu Streefkerk (bekend als Selma uit MediaMasters) mochten de rol van jurylid op zich nemen. Voor hen was de lastige taak weggelegd alle films te aanschouwen en beoordelen in de categorieën ‘Beste Film’, ‘Beste Acteerprestatie’ en ‘Beste Kinderrechtenverhaal’. Ook mochten alle aanwezigen kinderen in de zaal stemmen op wat volgens hen de beste film was. De film met de meest stemmen ontving de ‘Publieksprijs’.

 

 

De Aftermovie!

Alle films die gemaakt zijn tijdens het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Ridderkerk zijn te zien op ons Youtube kanaal. 


Een herinnering voor het leven

De film ‘Alles anders’ van Het Tangram uit Rotterdam werd door de jury uitgeroepen tot ‘Beste Film’ van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival 2016/2017. Helaas konden de Ridderkerkse kinderen geen prijzen mee terug nemen. Na het scoren van de laatste handtekeningen en selfies met de BN’ers uit de jury, vertrok de bus weer richting Ridderkerk.

 

Marco van ’t Wout, Creatief Directeur van Stichting Building Arts, is ongelofelijk trots op de filmsterren in de dop. ‘De kids beseffen het zich misschien nog niet, maar het is heel bijzonder dat wij het zover hebben weten te schoppen. Daarbij komt dat er maar weinig mensen zijn die kunnen zeggen dat hun eigen film in het Tuschinski te zien was. Eén ding is zeker, deze dag vol ervaringen en herinneringen neemt niemand hen meer af ’, aldus Van ’t Wout.

 

 

BEnieuwd naar onze finale film?


Regionale finale Rotterdam

Afgelopen dinsdag 30 mei is de film ‘Geen Rechten…?’ uitgeroepen tot winnaar van de regionale finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival in Islemunda, Rotterdam. Door de winst zal de film op 23 juni meestrijden om de winst in de nationale finale in het Tuschinski Amsterdam.

 

Dinsdagochtend mochten de filmsterren voor het eerst de remake bewonderen in de theaterzaal van Islemunda in Rotterdam. In totaal waren er 5 films te zien, die allemaal gemaakt waren door basisscholen uit de regio Rotterdam. De jury bestond uit acteur en filmmaker Florian Franken en specialist culturele- en wijkprogrammering Wilma van Beek. Aan het eind van de ochtend verkozen zij ‘Geen Rechten…?’ tot de beste film van de ochtend. Door het winnen van de regionale finale zal de film te zien zijn vrijdag 23 juni in de nationale finale in het Tuschinski Amsterdam.

TROTS ALS EEN PAUW!
Marco van ’t Wout, creatief directeur van de stichting, is ongelofelijk trots op dit resultaat. “Alle films binnen het filmfestival zijn bedacht en gemaakt met en door de kinderen van de Brede School Ridderkerk. Natuurlijk hebben ze hulp gehad van professionals, maar de ideeën en verhalen voor de films komen volledig vanuit hen. Er is hard gewerkt om een mooi eindproduct neer te zetten. Maar dat de film goed genoeg zou zijn voor de nationale finale in Tuschinski Amsterdam, dat had wij niet durven dromen. “, aldus Van ’t Wout.  


Ridderkerkse Finale

Op donderdag 11 mei was de Ridderkerkse finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. De volledig verzorgde gala-avond stond in het teken van de filmsterren in de dop.

 

Alle leerlingen uit groep 7 en 8 konden zich vanaf begin dit jaar opgeven voor dit bijzondere project. Tijdens deze lessen stond het UNICEF Kinderrechtenverdrag centraal en leerden de leerlingen in vijf lessen hoe het is om een eigen film te bedenken en te maken.

 

Een speciale vakjury beoordeelde aan het eind van avond de zelfgemaakte films. De jury bestond uit Irene Edelman (Voorlichter UNICEF regio Rotterdam), Arjan ’t Jong (RTV Ridderkerk), Terry Wisse (Brede School Ridderkerk), Sheby Hogenbirk (Gemeente Ridderkerk) en Freek van der Valk (Hotel Van Der Valk Ridderkerk).

 

Filmfestival in beeld


En de winnaar is...

De jury bekroonde de film ‘Geen Recht’ van Deco, Dylan, Noie & Nikki uit Slikkerveer, tot Beste Film. Zij ontvingen een ticket voor de regionale finale op 30 mei aanstaande in Rotterdam. Speciaal hiervoor wordt een professionele remake van de film gemaakt.  

 

De winnaars uit de overige categorieën zijn:

Beste Script:                ‘D.R.U.G.S.’                     (Desiree, Fabian, Rien & Ruben)

Beste Acteerwerk:      ‘Ontvoerd’                       (Aurora, Emma, Kjell, Lou, Lucas, Philine & Robin)

Beste Filmposter:       ‘Dromen Zijn Waar’       (Fenna, Lenny, Linn, Pien & Stan)

Publieksprijs:               ‘Bloedwijn’                      (Dayna, Dean, Jaeda, Marouan, Mika, Nino & Quinten)

 

Natuurlijk van harte gefeliciteerd lieve winnaars, maar ook alle andere fantastische filmsterren. Jullie zijn kanjers!

 Uiteraard ook hartelijk dank aan alle sponsors. Zonder jullie zou deze avond niet zo onvergetelijk zijn geworden!
UNICEF Nederland - Brede School Ridderkerk - Van Der Valk | Hotel Ridderkerk - Lydison - Dalosy Projecten B.V. - Smit Mode - P&L Vastgoedservice & Onderhoud en Beweegmakelaar Ridderkerk

 

De filmsterren op de rode loper